ISST

ja sertifioituminen

Kansainvälinen skeematerapiayhteisö eli ISST (International Society of Schema Therapy) sertifioi skeematerapeutteja aikuisten yksilö-, lasten ja nuorten-, pari- ja ryhmäskeematerapeutiksi.

Tämän lisäksi voi sertifioitua niin kutsutusti ”apuskeematerapeutiksi” (Auxiliary Schema Therapist, Suomessa sertifioitu skeematerapiaan perehtynyt ammattinimike, esimerkiksi psykologi/psykiatrian erikoislääkäri/psykiatrinen sairaanhoitaja tmv.). Apuskeematerapeutilla tarkoitetaan mielenterveyden ammattilaista, joka ei ole psykoterapeutti, mutta joka työskentelee mielenterveyden parissa (esim. psykologit, lääkärit, psykiatriset sairaanhoitajat ja sosiaalityöntekijät).

Sertifioitumisprosessi vaihtelee hieman eri maissa ottaen huomioon maakohtaiset terveydenhuoltoalan ammattilaisia koskevat lait ja säädökset. Sertifiointikriteereihin voi tutustua ISST sivuilta (https://schematherapysociety.org/Certification-Menu-2) ja Suomessa tietoa löytyy sivuilta (https://luote.fi/tietoa-skeematerapia-instituutista/sertifiointi/)

Sertifioituminen Suomessa

Suomessa sertifioituminen voi tapahtua kaikissa edellä mainituissa osioissa. Suomessa esimerkiksi aikuisten yksilöskeematerapeutin sertifioituminen on jaettu kolmeen osaan: yksilötason aikuisten perustason skeematerapeutti, vaativan tason sertifikaatti (ja työnohjaaja) ja kouluttajatason sertifikaatti. Jokaisen sertifioitavan on oltava SOTERI:n hyväksymän psykoterapiakoulutuksen käynyt. Suomessa sertifiointikoulutukseen voi osallistua psykoterapiakoulutuksen loppuvaiheessa. Näin ollen kaikki ISST:n sertifioimat skeematerapeutit ovat myös psykoterapeutteja. Suomessa suurin ero ISST:n sertifiointisysteemiin tulee siinä, kuka voi toimia kouluttajana ja työnohjaajana. Suomessa yliopistotutkinnon suorittanut terveydenhuollon ammattilainen, jolla on psykoterapia koulutus, voi edetä kouluttajaksi ja työnohjaajaksi sekä halutessaan sertifioida oman koulutuksensa. Mikäli psykoterapeutilla on ammattikorkeakoulu- tai keskiastetasoinen koulutus (esimerkiksi sairaanhoitajan koulutus), hänellä tulee olla kouluttajapsykoterapeuttipätevyys, jos hän haluaa kouluttajatason skeematerapeutiksi.

  • Kaikki tiedot löydät täältä: https://schematherapysociety.org/page-18343: kohta Current Requirements for Certification in Schema Therapy (individual)

  • 1. Käy ISST sertifioima skeematerapiakoulutus (yht. 6 päivää): https://www.schematherapysociety.org/Training-Programs

    · Huomioithan, että Suomessa skeematerapeutin sertifioituminen edellyttää psykoterapeutin pätevyyttä tai että olet psykoterapiakoulutuksen loppuvaiheessa

    2. Työnohjaus (20 h standard taso/40 h advanced taso)

    · Työnohjaustunnit kertyvät eri tavalla riippuen siitä, oletko yksilö-, pari- vai ryhmätyönohjauksessa. Linkki laskuriin: https://www.schematherapysociety.org/Certification-Menu-2

    3. Näyttövideo ja käsitteellistäminen (1 video standard taso/2 videota advanced taso). Skeematerapian sertifioitumiseen liittyvät lomakkeet ja arviointikriteerit löydät täältä (huom. sinun tulee olla ISST jäsen päästäksesi ko. lomakkeisiin):

    https://schematherapysociety.org/page-18343

    Suomeksi lomakkeet: https://schematherapysociety.org/Finnish-translations

    STCCRS (Käsitteellistämislomakkeen arvio)

    STCS (Istunnon arvio)

    4. Näyttövideon arviointiin lähetettävä materiaali:

    · Video (45 min)-> pidäthän huolen, että ko. psykoterapia prosessi on ollut työnohjauksessa ja että videossa on joku skeematerapian kokemuksellinen muutostekniikka (esim. korjaava mielikuva tai tuolitekniikka)

    · Käsitteellistämislomake Suomeksi https://schematherapysociety.org/Case-Conceptualization-Translations

    · Taustatietolomake

  • Suomessa mielenterveystyötä tekevä terveydenhuollon- ja sosiaalialan ammattilainen (SOTERI rekisterissä) tekevä voi sertifioitua skeematerapiaan. Nimike on Sertifioitu skeematerapiaan perehtynyt oma ammattinimike, esimerkiksi psykiatri/psykologi/psykiatrinen sairaanhoitaja.

    Suomessa koulutus on kaksiosainen. Ensimmäiseen osaan kuuluu kaksi moduulia. Koulutukseen liittyen osallistujan tulee käydä lisäksi vähintään yhdeksän tuntia työnohjauksessa, johon sisältyy maksimissaan kolme tuntia omaa terapiaa (vähintään 1). Suositeltavaa on, että työnohjausta on riittävästi, jotta skeematerapian perusteet ymmärretään. Ryhmätyönohjauksen määrä lasketaan, kuten ISST aikuisten yksilöskeematerapiakoulutuksen osalta on määritelty.

    Tämän jälkeen sertifiointia haluava arvioittaa terapiaistunnosta video osuuden (kesto noin 20–max. 30 min.). Arvioinnissa hyödynnetään skeematerapian arviointilomakkeita, joista katsotaan osittain kohdat: 1) yleiset terapeuttiset taidot, 2) käsitteellistäminen ja 3) skeemamuutos. Videon pistemäärän on oltava vähintään 4 kohdassa 1 ja vähintään 3 kaikissa muissa kohdissa (ellei käytetä E/S eli ei sovelleta). Sertifiointikoulutuksessa ja työnohjauksessa käydään arviointiin liittyvät kohdat tarkemmin läpi. Tason 1 arvioinnin tavoitteena on osoittaa riittävä perehtyneisyys skeematerapian perusteista ja yleisistä terapeuttisista taidoista.

    Kun terapeuttisen hoitotyön asiantuntija on arvioittanut hyväksytyksi video otteen istunnosta, hän voi jatkaa sertifiointikoulutusta. Suomessa tällä hetkellä se tarkoittaa moduuleita kolme, neljä ja viisi. Samalla osallistujan tulee käydä työnohjauksessa. Työnohjausta tulee olla vähintään 20 tuntia (edellisten 9 työnohjaustunnin lisäksi). Sertifioidulla on yhteensä myös 4–6 tuntia omaan itseen liittyvää skeematerapeuttista työskentelyä. Työnohjaus voi tapahtua ryhmässä tai yksilönä. Työnohjauksen tuntimäärien laskemiseen hyödynnetään ISST aikuisten yksilöskeematerapian työnohjauskriteereitä. Työnohjaajan tehtävänä on auttaa ja tukea asiantuntijan skeematerapiaosaamisen vahvistumista. Työnohjauksessa hyödynnetään arviointilomakkeita (STCS, STCCRC). Työnohjaajan tulee olla ISST sertifioima työnohjaaja (ts. sertifioitu skeematerapeutti, työnohjaaja).

    Tämän jälkeen hoitotyön asiantuntija voi lähettää videon arviointiin. Sertifioinnissa arvioidaan käsitteellistämislomake ja 45 minuutin istunto: 1) yleiset terapeuttiset taidot, 2) käsitteellistäminen ja 3) skeeman muutos. Arvion tulee olla vähintään 4 kohdissa 1–2 ja muissa vahva 3.

    Työnohjaajan ja arvioijan tulee olla ISST sertifioima työnohjaaja tasoinen skeematerapeutti (ts. sertifioitu skeematerapeutti, työnohjaaja)

    Kts koulutustietoja: https://www.clearmind.fi/isst-sertifioima-yksil-skeematerapiakoulutus-terveydenhuollon-ammattilaisille

    SERTIFIKAATIN HAKEMINEN:

    1. Hakemus/Application: https://www.schematherapysociety.org/resources/Documents/New%20Application%20web%206-2021.pdf

    2. Checklist (lista): https://www.schematherapysociety.org/resources/Documents/Certification/Application%20Forms/New%20Checklis%205-2021.pdf

    ->Tutkintotodistukset peruskoulutuksesta ja psykoterapeutin tutkinnosta sekä Valviran todistus luvasta käyttää ammattinimikettä/nimikesuojattua psykoterapeuttinimikettä

    ->ISST sertifioitu skeematerapiakoulutustodistus

    ->Työnohjauksesta todistukset (tunnit ja tunnistetiedot potilastapauksista; esim. työnohjaustunnit; 6 h, tunnistetiedot: Potilas X, 40 h terapiatuntia, F60.3., etääntynyt suojelija, vihainen lapsimoodi)

    ->Näyttövideon/videoiden ja käsitteellistämisen allekirjoitettujen arviointilomakkeet (STCCRS ja STCS)

    Lähetä hakemus skeematerapia sertifioinnin Suomen koordinaattorille Minna Toikalle

    (email: minna.toikka@koti.fimnet.fi)

    Muistathan, että

    · Sinun tulee olla ISST:n täysjäsen: https://schematherapysociety.org/Applications

    · Seminaarikoulutuksesi päättymisestä on kulunut korkeintaan 3v. Jos aikaikkuna ylittynyt, joudut raportoimaan korvaavista suorituksista (katso tarkemmin ISST:n sivuilta kohdasta Certification: https://www.schematherapysociety.org/Certification ).

    · Näyttövideon ja käsitteellistämisen arvioinnista arvioijat perivät maksun. Lisäksi sertifiointiprosessissa on erillinen maksu. Voit tarkistaa etukäteen asianomaisilta hintatiedot.

Tilaa uusikirje

Tilaa uusikirje